24.8.2017

Rosetti

Uusi koti houkuttaa toteuttamaan unelmia. Tärkeysjärjestyksessä hyvin korkean sijoituksen saivat kattorosetit, nuo elämän välttämättömyydet. Niinpä meillä on nyt makuuhuoneen katossa rosetti, vaikka eteisessä ei ole valoja lainkaan.

Rosetteja saa ainakin kipsistä, polyuretaanista ja polystyreenistä valmistettuina. Tässä muutama oma havaintoni materiaaleista. Kipsi on perinteinen rosettimateriaali, mutta kovan hinnan vuoksi rajasin ne pois omista vaihtoehdoistani. Polystyreeni, eli styroksi, on hinnaltaan houkutteleva, mutta materiaali paistaa koristeesta niin selvästi läpi, että kovin tarkalle silmälle se ei tarjoa mitään iloa. Päädyin siis polyuretaaniin, joka polystyreenin tapaan on kevyt muovipuriste, mutta joka on ulkonäöltään lähellä aitoa.

Rosetti on peräisin hieman paremmin varustellusta kodinrakennustarvikkeita myyvästä liikkeestä. Samasta paikasta sain myös vinkkejä asentamiseen. 

Halusin rosettimallin, johon lampun kattokupu istuu siististi, eli jonka koristelussa on selkeä varaus ja tasainen kohta kuvulle. Valitsemani mallin halkaisija on 40 cm. Rosetti olisi voinut olla isompikin, sillä katossa ei ole juuri mitään muuta, mikä aiheuttaa jonkinlaisen mittakaavaharhan. Rosetti näytti keskikokoiselta kaupassa, mutta katossa jopa hieman pieneltä.

Rosetissa on maalarinvalkea pinnoite, jotta sen saa suoraan sävyttämänsä maalin väriseksi.  Takaa rosetti on raakapinnalla, ja taustalla kulkeva koroke on liimausmassaa varten.

Tässä vielä (melkein kaikki) tarvikkeet. Mattoveitsi jäi kuvasta.


Rosetin mukana olleessa ohjeessa kiinnittämiseen neuvottiin käyttämään "liimaa", mutta sisustuskaupan myyjä vahvisti epäilyni: vaikka rosetti on kevyt, kiinnittämiseen kannattaa käyttää melko järeää massaa. Tässä(kin) projektissa käyttöön pääsi uskottuni Cascon SuperFix. Mietin hieman, onko rosetin maalaaminen turhaa, kun rosetti on valkoinen ja katto on valkoinen. Maalasin rosetin kuitenkin kattomaalin jämällä, ja näin jälkeenpäin olen todella tyytyväinen, että tein niin. Katossa ja rosetissa ei ole lainkaan sävyeroa.

Ja tässä on otollinen kohteemme. Asuntomme on sen verran vanhassa talossa, että katossa on sokeripalat. Johdot tulevat jonkinlaisesta putkesta eikä suojalevyä ole. 


Maalaamisen lisäksi rosetti siis valmistellaan tekemällä riittävän suuri reikä johdoille ja kattokoukulle. Mattoveitsi on riittävän järeä väline polyuretaanille.

Sitten on vuorossa liimaus. Vaihe oli sen verran hektinen, että kuvia ei ole. Laitoin SuperFixiä pisteinä liimatasolle rosetin taustalla ja asettelin sen kattoon. Massa ottaa sen verran nopeasti ja jämäkästi kiinni, että rosetin voi jättää ilman kummempia vahtimista kattoon kuivumaan.

Sitten ripustetaan lamppu ja ihaillaan lopputulosta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti