12.10.2014

Kuboktaedrikoru

Jaa että siis mikä!? No säännöllinen kolmiulotteinen kulmiokoru. Geometria on mahtavaa!Puutyökausi lähti käyntiin, eikä minulla ollut kunnollista (=isoa) työtä suunnitteillakaan, joten päädyin tällaiseen pieneen ja nopeaan koruprojektiin. En tiennyt, mikä havittelemani kappale on nimeltään, ennen kuin Googlasin sen: Kyseessä on yksi Arkhimedeen kappaleista, tarkemmin kuboktaedri

Kappale ei sinänsä ole mitenkään erikoinen, ja varmaan sen olisi saanut kaupastakin, mutta hauskuushan piilee tietenkin siinä, että kaiken voi tehdä itse! Naapuripöydästä todettiin, että tällaisen suunnittelu vaatii "avaruuellista trikonometriaa". oikeastaan kyseessä on vain kuutio, josta on poistettu kulmat 45 asteen kallistuksella kokonaan. Kuvat selittänevät.
Materiaalina on tuttu ja turvallinen tervaleppä, koska sitä löytyy varastoista. Koivu tai mikä tahansa muu kova puu olisi varmasti ollut myös hyvä.

Pieni haaste oli kulmien poistaminen nopista. Ohjaimen tekemistäkin minulle suositeltiin, mutta sen tekemiseen olisi mennyt enemmän aikaa kuin kappaleiden hiomiseen käsivaralta. Jos tuotanto olisi ollut sadoissa, olisin siihen ryhtynyt, mutta nyt oli tarkoitus tehdä vain muutama käyttökelpoinen kapple ja vähän särkymävaraa. 

Seitsemän kuboktaedria yhteensä tuli, ja kolme niistä läpäisi laatutarkistuksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti